Geschiedenis

Een stukje Nederlandse radiohistorie:

In de zomer van 1986 onstonden plannen voor een illegaal easy-listening station.
Het idee kwam o.a. van Tjeerd van Rijn, ook één van de mensen achter het destijds erg populaire Focus 103 uit Heiloo. Focus had in die periode te maken met veel inbeslagnames, dus zocht men een soort alternatief.

De zender zou vanuit Alkmaar, Amsterdam en Nijmegen uit gaan zenden onder de naam “Quality FM”. Daartoe werd samenwerking gezocht met Radio Unique in Amsterdam en Delta Radio in Nijmegen.

Door enkele medewerkers werden continu non-stop tapes gemaakt die uitgezonden werden.
Financieel werd de zaak afgedekt doordat adverteerders van Focus en Unique meegingen naar de nieuwe zender.

De uitzendingen kwamen dus uit Alkmaar en Amsterdam. Voor zover bekend is er in Nijmegen nooit uitgezonden omdat de mensen van Delta Radio er bij nader inzien geen heil in zagen.

Quality FM heeft niet lang bestaan.
In Alkmaar werd het station twee keer uit de lucht gehaald, maar was relatief snel weer terug.
Nadat in december 1986 door een storm de mast afbrak, was dat wél het einde van Quality FM in de regio Alkmaar.

In Amsterdam was de zender, die uitzond op de oude frequentie van Radio Unique (98.1 Mhz) behoorlijk populair. Tot maart 1987 heeft Quality FM daar uitgezonden. Waarom en hoe het station daar gestopt is, is niet bekend. Vast staat dat Quality daar min of meer geruisloos uit de ether verdween om nooit meer terug te komen.

Het was een mooi samenwerkingsverband tussen enkele legendarische FM piratenzenders, al was het helaas geen lang leven beschoren.
Een van de initiatiefnemers, de eerdergenoemde Tjeerd van Rijn, zat nog vol met andere radioplannen en zou zeker weer iets anders hebben opgestart, ware het niet dat hij begin jaren ’90 overleed als gevolg van een ernstig auto-ongeluk op een provinciale weg tussen Alkmaar en Egmond.

Wellicht dat dát ook de reden was dat de rest van de ploeg zich verder afzijdig heeft gehouden van nieuwe projecten op FM.

Een aantal jaren geleden was er opeens weer een ‘Quality FM’ actief op internet. Met flink ruisende jingles (kopie van een kopie van een kopie) deed men een poging om luisteraars te trekken. Vermoedelijk is dat op niets uitgelopen want toen in november 2023, puur bij toeval, de domeinnaam werd gecontroleerd, bleek deze niet meer te bestaan.

Kort verhaal verder: 10 minuten daarna bestond de domeinnaam weer wel. De jingles (nu in goede kwaliteit) werden nog wat opgepoetst, de muziek werd uitgezocht en de automatisering werd in orde gebracht. Eind december 2023 begonnen de proefuitzendingen en inmiddels is Quality FM weer 24 uur per dag, geheel legaal en wereldwijd te horen op internet.
De initiatiefnemers deze keer? Houd het maar op een paar ex-medewerkers van eerdergenoemde zenders.

Er zijn nog meer zenders die de naam ‘Quality’ gebruiken.
Ook in Duitsland, Schotland en zelfs in Ghana bestaan radiostations met die naam.
Er is zelfs ooit een ‘Quality Europe’ geweest, dat uitzond via de Astra 1A satelliet.
Het moge duidelijk zijn dat wij met geen van deze radiozender iets van doen hebben.

***

Deze geschiedenis is ontleend aan de herinneringen van Frans van der Meer (ex-Focus 103), en tevens als onderdeel van de geschiedenis van Focus 103 terug te vinden op de website van dat station, www.focus103.nl